Biotin, Vitamin B7, Vitamin H, Güzellik vitamini, Coenzyme R
Vitamin B7 (biotin, vitamin H, koenzim R) suda həll olunan B vitaminidir.O, karbohidrat və yağ mübadiləsini tənzimləyən bir çox fermentlərin bir hissəsidir və insulinə bənzər fəaliyyətə malikdir. Qlikogenin sintezi prosesində mühüm rol oynayır, hemoglobinin sintezində və zülalın udulmasında iştirak edir, immun sisteminin, faydalı bağırsaq mikroflorasının saxlanmasına kömək edir, karbon qazının ötürülməsində iştirak edir və qalxanabənzər vəzinin normal fəaliyyəti üçün zəruridir. Sinir sisteminin işini dəstəkləyir, dərinin, saçın və dırnaqların vəziyyətini yaxşılaşdırır.
B vitaminləri bir çox biokimyəvi proseslərin normal işləməsi üçün lazımdır. Bu maddələr redoks reaksiyalarında, toxumaların tənəffüsündə, zülalların, yağların və karbohidratların sintezində, hormonların əmələ gəlməsində, hüceyrələrin böyüməsi və bölünməsində, toxumaların formalaşmasında, infeksiyalardan qorunmada iştirak edən kofermentlərin bir hissəsidir. İnsan orqanizmi vitaminləri öz-özünə sintez edə bilmir, onlar yığılmır və buna görə də qida ilə birlikdə bu maddələrə gündəlik tələbat yaranır. Onlar kiçik miqdarda kolon mikrobiotası tərəfindən sintez olunur. Qidalar arasında çovdar çörəyi, dənli bitkilər, göyərti, qarabaşaq yarması, lobya, qoz-fındıq, maya, yumurta sarısı, süd, ət, qaraciyər, böyrək, göbələk, tərəvəz və meyvələrdə olur. İstilik müalicəsi zamanı qidada B vitaminlərinin miqdarı azalır. Alkoqol, nikotin və kofein təsiri altında da məhv olurlar. Həddindən artıq suda həll olunan vitaminlər bədəndən olduqca asanlıqla çıxarılır, buna görə hipervitaminoz olduqca nadir hallarda inkişaf edir.
Analizin üsulu Tandem kütlə spektrometriyası ilə yüksək performanslı maye xromatoqrafiyası.
Analiz üçün hansı biomaterial istifadə edilə bilər? Venöz qan.
Analizə necə düzgün hazırlaşmaq olar? Analizdən 30 dəqiqə əvvəl siqaret çəkməyin.
Analiz nə üçün istifadə olunur? Bədəndə B7 vitamininin vəziyyətini qiymətləndirmək və orqanizmdə onun çatışmazlığını müəyyən etmək.
Analiz nə vaxt təyin olunur?
• B7 hipovitaminozunun inkişaf riski varsa (balanssız qidalanma, disbakterioz, antikonvulsanların qəbulu, antibakterial terapiya, hamiləlik, mədə-bağırsaq traktının xəstəlikləri ilə bağlı malabsorbsiya sindromu (çölyak xəstəliyi, kistik fibroz, iltihablı bağırsaq xəstəliyi, pankreas patologiyası və s.) , siqaret);
• nevroloji simptomlar (uyuşma, qaz tumurcuqları, yanma);
• dəri xəstəlikləri (ekzema, dermatit, sızanaq, sedef);
• anemiya, yüksək xolesterol və qan şəkəri;
• uşaqlarda inkişaf geriliyi, əzələ tonusunun azalması;
• saçların seyrəkləşməsi, alopesiya, saçların erkən ağarması;
• biotinidaza çatışmazlığı, çoxsaylı karboksilaza çatışmazlığı ilə əlaqəli irsi metabolik xəstəliklər (HMDs).
Nəticələr nə deməkdir? İstinad dəyərləri: 0,025 – 5,647 nmol/l.
Biotin səviyyəsinin artmasının səbəbləri:
• biotin preparatlarının qəbulu;
• hemodializ.
Aşağı biotin səviyyəsinin səbəbləri:
• ananın ana südü ilə biotinin qeyri-kafi qəbulu (yeni doğulmuşlarda);
• uzunmüddətli parenteral qidalanma;
• Leyner xəstəliyi;
• orqanizmdə metabolik proseslərin irsi pozğunluqları (biotinidaza qüsurları);
• spirtli içkilərdən və şirinləşdiricilərdən sui-istifadə;
• oruc tutmaq, ciddi pəhrizlərə riayət etmək;
• mədə və nazik bağırsağın selikli qişasının atrofiyası, disbakterioz nəticəsində yaranan həzm pozğunluqları;
• çiy yumurta ağlarının müntəzəm istehlakı (tərkibində biotin bağlayan və onun sorulmasına mane olan avidin);
• antibiotiklərin, sulfanilamidlərin, antikonvulsanların istifadəsi;
• toksikozla baş verən hamiləlik.