OAT gen analizi
OAT gen analizi
Müəyyən etmə üsulu: İmmunofluoresan analiz (ImmunoCAP).
Analizin materialı: Qan serumu
Analiz yulaf allergenlərinə qarşı həssaslığı müəyyən etməyə yönəldilmişdir.
Yulaf tam taxıl, lopa və yulaf ezmesi məhsulları şəklində qidada geniş istifadə olunan dənli bitkidir. Bu, ən qidalı və vitaminlə zəngin taxıl məhsullarından biridir. Spirtli içkilərin (pivə, viski) və müxtəlif kosmetik məhsulların istehsalında da istifadə olunur. Həssaslaşmış şəxslərdə allergik təzahürlərə səbəb ola bilər (angioedema, ürtiker, atopik dermatit, astma, rinit, mədə-bağırsaq təzahürləri). Bu, allergik dermatiti olan uşaqlar üçün əhəmiyyətli allergenlərdən biridir. Tərkibində buğda gliadini ilə müqayisə edilə bilən qliadin var (bu, taxılla əlaqəli məşqlə bağlı anafilaksi ilə əlaqələndirilir). Sənaye şəraiti yulaflara allergiya mənbəyi ola bilər (çörək zavodlarında, un dəyirmanlarında və heyvanlara qulluq ilə məşğul olanlarda). Atopik dermatitin müalicəsində istifadə edilən yulaf əsaslı kosmetika ilə reaksiyalar mümkündür.
Hazırlanması:
Heç bir məcburi tələb yoxdur, son yeməkdən sonra 4 saat gözləmək daha yaxşıdır. Antihistaminiklər nəticəyə təsir göstərmir. Qlükokortikoid hormon dərmanlarından istifadə edərkən tədqiqat aparmaq məsləhət görülmür (tədqiqatın aparılmasının məqsədəuyğunluğu və ya müvafiq dərmanın dayandırılması şərtləri barədə müalicə edən allerqoloqunuzla məsləhətləşməlisiniz).
İstifadəyə göstərişlər: yulaf allergenlərinə qarşı həssaslığı müəyyən etmək üçün.
Aşkarlama hədləri: 0,1-100 kU/l.
İstinad dəyərləri: < 0,35 kU/l.
Nəticələrin şərhi:
Qalxma səbəbləri:
1. Göstərilən həddən yuxarı nəticə müəyyən bir allergenə qarşı allergik sensibilizasiyanın mövcudluğunu təsdiq edir, daha yüksək dəyərlər həssaslaşma səviyyəsini göstərir. Allergiya diaqnozu xəstəlik tarixi və müayinə nəticələri nəzərə alınmaqla, klinik əlamətlər əsasında qoyulur.
2. Ümumi IgE-nin çox yüksək səviyyəsinə görə yanlış müsbət nəticə.
Azalma səbəbləri: Verilmiş allergenə qarşı həssaslığın olmaması.