Nəcis qələvilik və turşuluq təyini.
Nəcisdə Ph-nin təyini
Ümumi nəcisin analizi (coprogram) nəcisin bir sıra fiziki və kimyəvi parametrlərinin təhlil edildiyi laboratoriya testidir. Koprogram həzm sistemi xəstəliklərinin diaqnostikasında ən vacib elementdir.
Həzm prosesinin nəticəsi olan nəcis əsasən sudan, təxminən 20-30%-i isə həzm olunan qida və bakteriyaların qalıqları da daxil olmaqla quru fraksiyadan ibarətdir.
Müayinəyə hazırlıq: nümunə götürmədən üç gün əvvəl laksatiflər qəbul etməyin, rektal süpozituarları və ya bağırsaq hərəkətliliyini tənzimləyən və ya nəcisin rəngini dəyişdirən dərmanlar qəbul etməyin.
Analiz üçün material: cal.
Analizin üsulu: mikroskopik, xromatoqrafik.
İstifadəyə göstərişlər
• Qusma;
• ürəkbulanma;
• ishal;
• qəbizlik;
• iştahanın azalması;
• heç bir səbəb olmadan çəki itirmək;
• meteorizm;
• dərinin və ya skleranın sararması;
• saçın və dərinin vəziyyətinin pisləşməsi.
Nəticələrin mənası
Nəcisin normal turşu-qələvi reaksiyası 5,5-6,7 pH təşkil edir. Fermentasiya prosesləri zamanı daha asidik reaksiya mümkündür və qələvi reaksiya zülalın parçalanmasının pisləşməsi üçün xarakterikdir.