ödün bakterioloji müayinəsi
Ödün əkilməsi + AHT
Bakterioloji toxumçuluq, müxtəlif mikroorqanizmlərlə biomaterialın onların böyüməsi üçün əlverişli şəraitdə yerləşdirildiyi, sonra nəticələrin qiymətləndirildiyi mikrobioloji tədqiqatdır.
Bu laboratoriya tədqiqat texnikası mikrofloranın dəqiq tərkibini, bakteriyaların konsentrasiyasını və onların antibakterial maddələrə həssaslığını müəyyən etmək üçün istifadə olunur.
Qaraciyərdə və öd kisəsində baş verən iltihabi proseslərin səbəblərinin diaqnostikasında ödün bakterioloji tədqiqi mühüm rol oynayır.
Analiz üçün göstərişlər
Çox vaxt iltihabın inkişafı mikroorqanizmlərin bağırsaqdan safra kanalları vasitəsilə öd kisəsinə daxil olması ilə baş verir. Safra yollarının tıxandığı zaman meydana gələn tıxanma nəticəsində yoluxucu iltihablı proses inkişaf edir.
Qaraciyərdə, öd yollarında və öd kisəsində iltihab prosesinin etiologiyasını və öddə olan mikroorqanizmlərin rolunu müəyyən etmək üçün təcrübəli infeksionist, qastroenteroloq, cərrah tərəfindən təyin edilir:
• xolesistit;
• hepatit;
• xolelitiaz;
• xolangit;
• subfrenik və qaraciyər absesləri.
Analiz metodologiyası
Analiz antimikrobiyal terapiyadan əvvəl aparılır. Müalicənin nəticəsini qiymətləndirmək üçün əkin dərman qəbul etdikdən sonra yeddi gündən gec olmayaraq aparılır.
Biomaterial tibb müəssisəsinin müalicə otağında aparılan duodenal intubasiyadan istifadə etməklə seçilir - safranın üç hissəsi alınır: “A”, “B”, “C”. Prosedur zamanı sıx bağlanan qapaqları olan steril borular istifadə olunur, biomaterial toplandığı andan iki saatdan gec olmayaraq laboratoriyaya çatdırılır.
Bakterioloji tədqiqat metodu əkilmə mühitlərdə mikroorqanizmlərin böyüməsini aşkar etmək üçün müəyyən bir temperaturda ödün aşılanmasını əhatə edir. Keyfiyyət (bakteriyaların növünün müəyyən edilməsi) və kəmiyyət (çirklənmə dərəcəsinin hesablanması) təhlili aparılır. Metodun üstünlüyü basillərə terapevtik təsirin laboratoriya modelləşdirilməsi və onun effektivliyinin nəzərə alınmasıdır (antibioqrammanın aparılması).
Alınan nəticələrin şərhi
Analiz cavabları müsbət və ya mənfi bakteriya artımını və müəyyən bir sıra antimikrobiyal agentləri göstərir. Normalda ödün tərkibində patogen mikroorqanizmlər yoxdur.
Ən əlverişsiz aşağıdakı patogenlərin təcrid edilməsidir:
• Qram-mənfi enterobakteriyalar - Escherechia (E. Coli), Klebsiella spp., Salmonella spp., Proteus spp.
• Pseudomonas aeruginosa (Pseudomonas aeruginosa).
• 106 CFU/ml-dən çox konsentrasiyada olan bakterioidlər.