Şəkər (aclıq)
Artmasına səbəb olan hallar:
• Qidanın tərkibində qısa müddət ərzində böyük miqdarda şəkər qəbul edilməsi (alimentar hiperqlikemiya);
• Şəkərli diabet;
• Kəskin və xronik pankreatitlər;
• Pankreas şişləri;
• İtsenko-Kuşinq xəstəliyi;
• Mərkəzi sinir sisteminin bəzi xəstəlikləri (beyin şişləri,meningit və s.);
• Kuşinq sindromu;
• Adrenalinlə müalicə;
• Yanıqlar;
• Emosional stress;
• Hipertiroidizm;
• Müxtəlif mənşəli şoklar;
• Akromeqaliya və giqantizm;
• Qlükaqonomalar;
• Qaraciyər xəstəlikləri;
• Kəskin miokard infarktı;
• Somatostatinomalar.
Azalmasına səbəb olan hallar:
• Aclıq;
• Qlikogenozlar;
• Addison (tunc) xəstəliyi;
• Addison sindromu;
• Hepatitin ağır forması;
• Fibrosarkomalar;
• Mərkəzi sinir sisteminin xəstəlikləri;
• Hipoqlikemik dərman qəbulu;
• Hamiləliyi normal keçirən qadınlar;
• Antidiabet preparatlarının qəbulu;
• Həddən artıq acqalma;
• Gərgin idman;
• Diabetin gizli forması;
• Spirtli içkilər;
• Bəzi immunopataloji hallar;
• Bəzi zəhərlənmələr;
• Hipotiroidizm;
• Qlükaqon çatışmazlığı;
• Hipofız vəzisinin funksional çatışmazlığı;
• Böyrəküstü vəzinin funksional çatışmazlığı;
• İnsulinlə müalicə;
• Xronik böyrək çatışmazlığı;
• Leykozlar.